Älä koskaan naura kenenkään unelmille. Ihmisillä, joilla ei ole unelmia, ei ole paljon mitään.

lauantai 13. maaliskuuta 2010

liikunta ja ruokahalu


Viime ajat ovat kuluneet melko pitkalti naita liikunta+laihdutus asioita pahkaillen ja yrittaen ymmartaa kehon kayttaytymista - kun tuntuu,ettei paino mihinkaan notkahda yhtalölla liikunta+kalorivaje... nalantunne on pienentynyt paljon, enaa ei iltaisin tule norkoiltua jaakaapilla etsimassa syötavaa :) tahan artikkeliin törmasin tanaan netin syövereissa, ihan selkea ja mielenkiintoinen tutkimus.

Usein sanotaan, että liikunta lisää tai parantaa ruokahalua. Vaikka tämäkin seikka tuoreen tutkimuksen mukaan pitää paikkansa, on liikunnalla myös toinen vaikutus liittyen ruokailuun. Liikunnan harrastaminen nimittäin tuottaa ikään kuin valmiiksi kylläisen olon, kertoo uutistoimisto Reuters.

Tutkimukseen osallistui 58 ylipainoista tai liikalihavaa aikuista, jotka aloittivat tutkimusaikana 12-viikkoisen ohjatun liikunnan harrastamisen, jossa yhdellä kerralla tavoitteena oli aina kuluttaa 500 kilokaloria.

Tutkijat havaitsivat, että liikunta ennen ruokailua lisäsi henkilöiden ruokahalua verrattuna aikaan, jolloin koehenkilöt eivät liikunnasta välittäneet. Mutta samalla kun ruokahalut lisääntyivät, tutkittavat tulivat samasta ateriasta (aamupalasta) paremmin täyteen, eivätkä olleet yhtä nälkäisiä pitkin päivää.

Vaikka edellä mainitun kaltaiset tulokset pätivät pääsääntöisesti useimmilla tutkimukseen osallistuneilla, myös eroja löytyi. Henkilöt, jotka eivät tutkimusaikana saavuttaneet tavoitteitaan kalorien polton osalta, olivat todennäköisemmin nälkäisiä sekä heti ruokailun jälkeen että vielä myöhemmin pitkin päivääkin. Kun taas laihdutuksessaan/liikunnan harrastamisessa onnistuneet tulivat samalla tavalla liikunnan myötä nälkäisiksi, mutta näläntunne ei vaivannut heitä koko aikaa.

Vaikka liikunta käytännössä siis lisäsi painonpudottajien ruokahalua, sai se myös heidät paremmin kylläisiksi, jolloin he eivät syöneet ”turhia” kaloreita myöhemmin päivän mittaan. Tästä syystä laihdutuksessa onkin tärkeää yhdistää oikeanlaiseen ruokavalioon riittävä määrä liikuntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti